Berlín a Postupim (6.-7. 8. 2008)

S partou mých spolužáků z vysoké školy jsme se vydali autobusem Student Agency na dvoudenní výlet do hlavního města Německa Berlína. Kromě něj jsme navštívili také nedalekou Postupim či Paví ostrov.

Berlín je hlavním městem a zároveň i spolkovou zemí Německa. Městem protékají řeky Spréva a Havela a žije v něm 3,4 milionů lidí. První historicky doložené zmínění Berlína pochází z roku 1244. Po druhé světové válce, kdy město bylo z velké části zničeno, byl Berlín rozdělen do čtyř sektorů. Počátkem studené války se Berlín dostal do středu konfliktů mezi vítěznými mocnostmi, což vyvrcholilo dvěma berlínskými krizemi a politickému rozdělení města na západní a východní část. Dokonáno to bylo stavbou 165 km dlouhé Berlínské zdi v roce 1961, která byla zbourána až v roce 1989, kdy začíná nová kapitola města.
Postupim je hlavní městem spolkové země Braniborsko. Leží na řece Havele 26 km jihozápadně od Berlína a má asi 150.000 obyvatel. Paví ostrov je devadesátihektarový ostrov na řece Havele, který je zapsán na seznamu UNESCO a slouží lidem k odpočinku.


6. srpna 2008
Student Agency nabízela v akci zpáteční jízdenky do Berlína za 200 Kč, a tak jsme neváhali se do hlavního města Německa podívat. Autobus přijel již v pět hodin ráno, a tak jsme se dopoledne rozhodli strávit v nedaleké Postupimi. Zde jsme prošli celý městský park, kde je k viděný krásný zámek Sanssouci postavený na vinohradě, univerzita či zámek Charlottenhof. Na zpáteční cestě jsme se zastavili ještě na romantickém Pavím ostrově, kam nás za 1 euro přepravili po vodě. K přesunům na delší vzdálenosti jsme využívali berlínskou hromadnou dopravu BVG. Za 16 euro jsme si koupili skupinovou jízdenku pro 5 lidí platící na celý den i v širokém okolí Berlína včetně Postupimi. Po nastěhování se do hostelu (8 € za noc) jsme odpoledne vyrazili do města. Jako první jsme se však vydali podívat se na olympijský stadion a za 3 € nám byl umožněn vstup i do jeho útrob. S-bahnem jsme se pak přesunuli na opačný konec města, na Alexanderplatz, centrum východního Berlína. Komunistická zástavba tu ustupuje moderním budovám, ovšem v nedalekém muzeu NDR (vstup 3,50 €) na břehu Sprévy na vás komunismus
přímo dýchá. Neslavnou historii studené války také připomíná přes kilometr dlouhý dochovaný úsek berlínské zdi na pravém břehu Sprévy, kterou na začátku 90. let pomalovali umělci z celého světa (tzv. East Side Gallery). První den jsme zakončili večerní procházkou kosmopolitní čtvrtí Kreuzberg.

7. srpna 2008
Druhý den jsme se od našeho hostelu vydali pěšky po slavné Ku-damm až na Breitscheidplatz, kde stojí Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-kirche, věž kostela zničeného za druhé světové války. Naše kroky dále vedly do obrovského parku Tiergarten, v jehož středu stojí Vítězný sloup, kam se dá za 1,50 € dostat na vyhlídku ve výšce 65 m. Dlouhá řada i drahé vstupné nás sice minulý den odradilo od výstupu na rozhlednu na televizní věži, ale dnes se nám výhled na Berlín naskytl jak ze Siegessäule, tak z kopule Reichstagu. Tady
jsme žádné vstupné neplatili, jen jsme museli vystát zhruba půlhodinovou řadu a projít přísnou bezpečnostní kontrolou. To už se ale ocitáme v tzv. vládní čtvrti, kde se kromě Říšského sněmu nachází i sídlo kancléře, švýcarská ambasáda či kongresová hala věnovaná americkou vládou. A také asi největší symbol města, Braniborská brána na Pařížském náměstí. Od ní vede směrem na východ slavná třída Unter den Linden, na které se nachází např. Humboldtova univerzita, městská knihovna či socha Fridricha Velkého. Ulice vede až k ostrově muzeí na řece Sprévě, kterému dominuje Berlínský chrám. Blízko Braniborské brány se nachází židovský památník tvořený stovkami různě velkých betonových sloupů. Jen po pár metrech dál se nacházíme na moderním Postupimském náměstí, které je obklopeno futuristickými budovami, kterým dominuje Sony-Center. Náročný pěší den jsme zakončili u přechodu Checkpoint Charlie, který rozděloval sovětský a americký sektor. Bylo zde otevřeno i muzeum zdi, do jehož jedné části je vstup zdarma. V placené části jsou zdokumentovány např. slavné přechody lidí přes zeď.

Komentáře