Severní Porýní - Vestfálsko (21.-22. 8. 2010)

V létě roku 2010 jsem pracoval dva měsíce na brigádě v Nizozemsku a s dalšími kamarády jsem samozřejmě využil příležitosti něco v tomto koutu Evropy procestovat. Bydleli jsme u německo-nizozemských hranic v Severním Porýní-Vestfálsku jen pár set metrů od letiště Düsseldorf-Weeze, a tak jsme si o víkendech půjčovali auto v AVISu na letišti a jeli poznávat atraktivní místa širokého okolí tří států.

Část 2. - Severní Porýní - Vestfálsko (Köln, Düsseldorf, Essen, Duisburg, Dortmund)
Jeden ze srpnových víkendů jsme si vyhradili na projížďku po tomto německém spolkovém státě. V sobotu jsme navštívili dvě velmi pěkná města v severním Porýní - Kolín nad Rýnem a Düsseldorf - a v neděli jsme projížděli Porúřím a Vestfálskem přes Duisburg a Essen až do Dortmundu, kde jsme shlédli fotbalový zápas německé Bundesligy místní Borussie s Leverkusenem.

21.-22. 8. 2010
Vzhledem k problémům s olejem, které nás potkaly v autě z autopůjčovny na minulém výletě, nám AVIS poskytl tentokrát místo běžného auta dvoulitrový naftový kombik Audi A4 S-Line, což se zrovna na německé dálnice, kde není omezená rychlost, náramně hodilo :)
Naší první zastávkou bylo nejhezčí a největší město této spolkové země, Kolín nad Rýnem. Jeho dominantou je samozřejmě jedna z nejvelkolepějších staveb v Evropě, Kolínská katedrála (viz obr.). Její stavba trvala přes 600 let a dokončená byla roku 1880. Tato gotická stavba dosahuje výšky 157 metrů a je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Uchovává zlatý relikviář Svatých Tří králů a mnoho cenných skvostů a je snad nejnavštěvovanější pamětihodností v Německu. Společně s kostelem svatého Martina, jednoho z dvanácti románských kostelů ve městě a stojícího o pár set metrů dále tvoří pěkné panorama města, a to především při pohledu z protějšího břehu Rýna či z jednoho z mostů přes řeku. Za prohlídku v Kolíně určitě stojí i jeho radnice, která pochází z 12. století a je nejstarší stále využívanou radnicí v celém Německu.
Kolín byl založen Římany asi před 2000 lety a jeho historické centrum se dá projít za pár hodin, ovšem město nabízí kromě historických památek i mnoho kulturního a nákupního vyžití.
My jsme se ovšem museli spokojit jen s párhodinovou procházkou po městě, protože jsme se museli vrátit zpátky a ještě se po cestě zastavit v hlavním městě Severního Porýní - Vestfálska, Düsseldorfu. Oproti historickému Kolínu je to především obchodní a finanční centrum široké oblasti. V mnoha světových žebříčcích o kvalitě života ve městě se také objevuje na předních místech. Dominantou města je televizní věž Rheinturm vysoká 240 metrů, ze které se nabízí pěkný pohled na celé město.

Hlavním cílem pro neděli byla návštěva fotbalového zápasu 1. kola Bundesligy mezi Dortmundem a Leverkusenem, na který jsme si předem zakoupili lístky přes internet (27 euro). Po cestě jsme se však ještě zastavili v Duisburgu a Essenu. Zatímco v Duisburgu, který je znám tím, že se zde nachází největší říční přístav na světě, nebylo kromě toho nic k vidění, v Essenu to bylo o něco lepší. Pro rok 2010 byl totiž Essen (a celé Porúří) vyhlášen za hlavní evropské město kultury (podobně jako Plzeň pro rok 2015) a dnes se z bývalého hornického a ocelářského města stává především městem moderním a univerzitním, kde sídlí mnoho předních německých firem. Za prohlídku určitě stojí jeho hlavní náměstí a židovská synagoga.
My jsme se už ale mnohem více těšili na fotbal, a tak jsme spěchali do Dortmundu. Samotné město je známé především díky svým velkým vánočním trhům, četným zeleným prostranstvím, ale hlavně díky místnímu fotbalovému klubu, jehož fanoušci vytváří úžasnou atmosféru nejen během zápasu na stadioně, ale i mimo něj. Prostě žije fotbalem, což jsme poznali např. i na hlavním náměstí dvě hodiny před zápasem, kde stovky fanoušků se šálama skandovalo a zpívalo. Samotný zápas sice domácím fanouškům moc radosti nepřinesl, jelikož Leverkusen vyhrál 2:0, ale i tak přes 70.000 fanoušků vytvářelo po celý zápas na Vestfálském stadioně skvělou atmosféru (viz obr.). Nakonec však Dortmund na konci sezóny slavil mistrovský titul a tato porážka s nakonec druhým Bayerem byla jeho jediná domácí prohra v sezóně :)

Komentáře